En fortelling om en reise til andre siden av jorden, i mange deler. Hvor mange deler vites enna ikke.
mandag 30. august 2010
Koz og klemz
Dette gjor meg usikker. Hvem skal man klemme, og hvem ikke? Videre folger et par eksempler pa situasjoner hvor denne klemmingen har gjort det vanskelig a komme fra en ikke-klemmende nasjon: en gang kom jeg til en fest hvor det befant seg noe slikt som atte gutter, hvorav jeg ikke hadde mott noen foer. Jeg ble litt overveldet da jeg kom inn doren av sa mange ukjente, og begynte med a klemme han ene. De andre virket ikke videre interessert, sa jeg ga meg der. Etterpa foltes det imidlertid litt rart at jeg bare hadde klemt han ene. Jeg tror det forventes at man tar hele runden. Men det er da virkelig litt masete det ogsa. Det ble uansett en morsom kveld.
En annen gang tok Marcela meg med for a introdusere meg til en fyr som vasker klaer pa skolen. At han skulle klemmes virket som den storste selvfolge. Han reiste seg fra stolen og tok hele runden rundt skrivebordet for a klemme meg. Det var rart syntes jeg. Og da vi gikk igjen etter sann omtrent to minutter, skulle vi klemme igjen. De holder seg heldigvis bare til den ene siden, og ikke begge slik det kan se ut for at det er i Spania (dette baserer jeg pa da jeg motte Adrian for forste gang.) Jeg gjor det, men ser ikke vitsen.
Jeg horer videre til den gruppen mennesker som mener at "hvordan gar det?'" er et meningslost sporsmal. Med mindre man virkelig vil vite hvordan den andre personen har det. Jeg mener at de fleste ville bli overveldet begynte man a legge ut om hvordan man har det hver gang det spurtes om hvordan det gar. Jeg er inneforstatt med at det er en hoflighetsfrase, men jeg ser pa den som en unodvendighet. Sann sett har jeg VIRKELIG havet pa feil sted. Oboyoboy! De spor ALLTID, helt serr UTEN UNNTAK hvordan det gar! Jeg har naturligvis spurt om det forventes at man svarer, og det gjor det, men selvfolgelig da bare "bra" - og som i Norge, ingen utgreiing om hvordan det egentlig gar. Jeg blir mer demonstrativ her enn i Norge nar det gjelder det greiene der merker jeg.
Men jeg har oppdaget en annen ting som er sa fantastisk her at det veier opp mot alle darlige vaner chilenere matte ha. Oi - pa med de kulturrelativistiske brillene - de vanene chilenere har som er annerledes en de vanene vi har i Norge, var naturligvis det jeg mente a si. Men okei - holde dere fast....
Det finnes nesten ingen barnevogner! DET FINNES NESTEN INGEN BARNEVOGNER!!! Na skal det sies at jeg savidt hadde rukket a konstatere dette faktum for meg selv foer det kom et par rullende med en. Men hittil har jeg observert tre stykker, hvilket utgjor en minimal prosentandel sett i forhold til de som ikke har barnevogn, og man ma ta i betraktning at jeg har vaert her i maned.. Sa imorgen har jeg fatt inn pa oret at min RUT skal vaere ferdig (en maned etter at jeg avla et besok pa imigrasjonskontoret forste gangen) og jeg tror faktisk at jeg skal spasere inn til sentrum og nyte den hoyst sannsynlig barnevognfrie turen. TAKK FOR DET!
lørdag 28. august 2010
Temucolife
Universidad Mayor badet i sol en ettermiddag en hvilken som helst dag |
fredag 20. august 2010
Kolombianske kuriositeter, del 2
JAvisst - se det! Dette ble jo ganske saftig hulter til bulter. Nesten som i butikken til han som plystrer sa godt ( her kreves det at man har sett pa "Uti var hage", forste sesong, skal man ha noe grunnlag for a forsta hva jeg sikter til. De som kjenner til dette ler, forhapentlig). En rask oppsummering, bilde for bilde - jeg begynner pa toppen, til venstre, fortsetter med bildet til hoyre, og videre neste til venstre - etsetretsetra:
1. Paola setter et potetflak med majones og ketsjup (de blandet det til en egen saus de kalte salsa rosa....) til livs pa sin tantes femtiarslag.2. Jeg fikk bli med i femtiarslaget. Alle matte ta bilde foran kaken. Legg merke til ballongen oppi kaken - det var min gave:) Fra venste: Hilde, tante, Paola, Andres
3. Paola pa fotballkamp. I Cali var der to lag som var omtrent like gode, og alle kranglet om hvilket som var best. De gronne, som jeg ikke husker hva het, var paolas lag, og ble dermed ogsa mitt.
4. Mer femtiarsdag. En skikkelig Colombiansk feiring hvor det er obligatorisk a danse - for alle.5. Jeg spiller det alreite froskespillet jeg vant alle gangene, ved Laog Calima.
6. Calis versjon av "Berget det blaa" - eller Stabaek support som de muligens kaller seg na?!
7. " Gleden over en lav pris kan ikke kompensere for den sure folelsen av darlig kvalitet" - he, mannen som har valgt seg denne plassen a sove har muligens fatt kjenne dette pa kroppen.
8. Bruno, min yndlingshund, har jafset i seg noe fór.
9. God stemning pa SALSATEK.
10. God stemning i enn CHIVAS.
11. Mer bursdag - bilde uttafra
12. Mer chivas13. Pa skolen. Fernando, laereren min, til venstre, og Harold, lederen av skolen, og forovrig verdens triveligste fyr, til hoyre.
14. Paola pa en skjonnhetssalong. Det var goy. Vi satt pa rekke og rad, og fikk fikset neglene pa bade hender og fotter - omtrent slik som i den musikkvideoen "Bugga Boo" - og selv jeg med de bittesma neglene gikk ut derfra med et bukbart resultat.
15. Topp stemning i dyreparken!
16. Jeg beviser herved at det ikke var tull at Bruno ville ligge OPPA alle tingene mine. Her har han funnet seg godt til rette oppi alt mitt rot. PUS!
17. Noe uenighet hersket det rundt hvorvidt Santos var det riktige valget da det skulle avgjores hvem som skulle styre landet etter presidentvalget.
18. En forsker studerer noen interessante funn pa en kaffeplantasje i Salento (Han var dessuten veldig flink til a greie ut om de interessante resultatene han kom frem til.)19. Pa skolen igjen. Loli, sekretaeren pa skolen, og Hilde, som dere kjenner.
20. Hilde og hestene er klare for fotballkamp!
21. Andres er talmodig og danser med en tommerstokk pa salsatek.
22. Mye hoy lyd og sprakvansker setter en effektiv stopper for en flytende kommunikasjonsprosess - men pa salsatek er jo salsadansing det viktigste:)
Jeg ser jo na, etter a ha brukt hele formiddagen min pa dette, at blogger opptrer likt som det forbannede program Dreamweaver. Dermed virket ikke min strategi - man far bare telle seg frem til det bildet man matte ha interessa av a vite noe om, for na har jeg andre ting a gjore. Jeg har et RUT jeg ma plukke opp, nemlig....
onsdag 18. august 2010
Byrakrati og visumpapirproblematikk
For a legitimere seg i Chile, trenger man et kort de kaller RUT. Dette gjelder folk med midlertidig residens, sa vel som statsborgere. For a fa RUT ma man gjennom folgende prosess:
1. Man gar til ambassaden i Norge. Her ma man soke om visum - det visumet som passer til det formalet man har med sin reise til Chile. I mitt tilfelle, ikke overraskende, et studentvisum. For a tilegne seg et slikt, ma man skaffe til veie folgene: fodselsattest, politiattest (helst en som viser at du ter deg som folk), helseattest, brev fra skolen i Chile at du er tatt opp som student, brev fra skolen i Norge om at de har godkjent utvekslingen, brev fra Lanekassen som bekrefter at du far dekket oppholdet, samt et brev der du beskriver hva du har a bestille i Chile. Dessuten ma man betale omlag tusen kroner. Nar dette er godkjent, putter de noen frimerker i passet ditt, som er helt avgjorende nar man etterhver ankommer Chile, skal man ha noen sjans til a fa kloa i et RUT.
2. Fremme i Chile. Forst ma man ga til et kontor. Der viser man frem passet, med frimerkene i, og forteller hvor man bor og slike ting, samt at man fotograferes.
3. Deretter tar man med seg papirene man erverver seg fra dette kontoret, til et annet kontor. Her er det ofte lang ventetid, sa det gjelder a time riktg. Man ma dessuten passe pa at all informasjon i papirene fra det foregaende kontoret er KLINKENDE riktig. Vi ventet lenge og vel, sa det er en underdrivelse a si at jeg ble irritert da det viste seg at de hadde skrevet Smukkedad i stedet for Smukkestad, og dette var sa alvorlig at - ja, se, det! Vi matte dra tilbake til det forste kontoret og fa endret dette -......EN BOKSTAV! Jeg matte virkelig ta meg sammen for ikke a klikke helt.
4. Jeg samlet meg, og vi gikk tilbake til det forste kontoret. De ordnet sakene ganske kjapt, og vi vendte nok engang tilbake til kontor 2.
5. Her skulle det taes mer bilder, og som i Colombia, er fingeravtrykk en nokkel til suksess skal man fa orden i folkeregistrene. Alle fingrene matte til pers, og alt dette blekket er et evig mas. Tilslutt fikk jeg papiret der det stod at HILDE SMUKKESTAD LAVIK skal bo i Chile til desember - dette har vi i Registro Civil godkjent. Lappen var midlertidig, og det skulle vaere muligeht for a hente RUT-kortet en uke senere.
Bade Adrian og jeg hadde mye a gjore i uken som fulgte, sa ingen av oss rakk a hente vare representative RUT-kort. Jeg tok imidlertid affaere etter halvannen uke, og dro inn til sentrum. Da jeg var der, ringte plutselig Gonzalo. Han kunne fortelle at de pa Registro Civil plutselig hadde funnet ut at der manglet noe. .....?!?!?!??? Kortet skulle vaert klart en uke, og sa finner de det for godt a ringe enda en uke etter det for a informere om dette. Hva skjer med at man ikke fant ut det i den uken jeg skulle hentet kortet? Det de manglet var en kopi av stempelet den dagen jeg ankom Chile, eller noe i den duren.
Nok en gang matte jeg samle meg veldig for ikke a ekspodere totalt. Det er fa ting som irriterer meg sa enormt som slike ting (muligens slatt av nar folk gjor narr av det jeg skriver pa sprak jeg ikke kan....). Hva er det som er sa vanskelig, liksom?! Okei - jeg reiste til mitt hus, hentet mitt pass, Marcela og jeg kopierte sa blekket sprutet, og ifolge Marcela kunne moren hennes levere papirene for meg. Men idag kom hun jammen og gnagde om at jeg ma underskrive dem, eller noe. Jeg fikk det ikke helt med meg. Siden dette tydeligvis er veldig vanskelig, merker jeg at min innstilling til det hele blir noe likegyldig. I denne saken har jeg tatt av meg de kulturrelativistiske brillene. Det har snart gatt tre uker, og slik jeg forstar det er mitt RUT fortsatt langt utenfor rekkevidde.
lørdag 14. august 2010
Lordagssvada
Etter en del om og men, infant jeg meg pa skolen. "Om og men" artet seg slik: jeg skrudde pa pcen min idag morges. Til min gledelige, og store, overraskelse hadde min egen pappa lagt meg til som kontakt pa selveste Skype. Man kan gjerne si at den eldre generasjon henger etter nar det gjelder teknonlogisk utvikling, men de skal ha for a gjore det de kan for a henge med nar forholdene krever det. Dette er en mann som savidt rakk a oppleve krigen, og videre har gjennomlevd Watergate-skandalen, hippietid, Fleksnes og KLM i fjernsynet en lordagskveld, og ikke minst den minnerike kvelden da selveste Bobbysocks stakk av med den hoythengende seieren i Melodi Grand Prix - og idag er han altsa pa Skype. Jeg tar av meg hatten for det. Etter a ha snakket med han bade lenge og ve,l slo jeg av en prat med Babbi. Vi diskuterte litt politikk, og ble ikke enige, og tilslutt matte jeg se realiteten i hvitoyet - klokken var blitt nesten ett, og skulle det vaere noen vits i a reise pa skolen, matte det skje na.
Og det skjedde. Jeg startet med a ga til kantina for a kjope meg en kaffe, og en juice. Skapet bak kassa var fullt av juice, men jeg fikk ikke kjope. Hvorfor var noe uklart, slik jeg oppfattet det, men de som jobber i kantina hevdet at de ikke fikk lov til a selge juice, enna. Dette fremstar like rart som det med tannkremen som ikke kunne brukes til barn bare i noen land, slik jeg ser det. Jeg kjopte en yogurt i stedet.
Her pa biblioteket sitter jeg na. Tendensen er akkurat den samme her som i Norge: facebook og blogg far plutselig en veldig nodvendighets- og interesseverdi idet man setter seg inn pa et bibliotek. Det begynner a ga opp for meg at jeg gjerne vil laere meg spansk, men helst uten a jobbe noe saerlig for det. Latskap, kalles det vel. Huff...
fredag 13. august 2010
Hernandos gym
Empanadas. Completos. Papas fritas. Kjeks. Ost. Hvitt brod. Brus. Jeg ployer hyllene for det jeg finner av sunn mat pa min naerbutikk, Jumbo, men det er jammen ikke sa lett a styre unna det overveldende usunne kostholdet de ma sies a ha i dette ellers sa smale landet.(Bare for ordens skyld; naerbutikk er en ikke en passende betegnelse pa Jumbo. Jumbo er et megastort supermarked av den typen hvor de har ALT! Filmer, kasseroller, fotballspill, krydder, empanadas, tysk vollkronbrot og vaskepulver om hverandre. samtidig, det er den butikken som ligger naermest mitt hus - dermed naerbutikk.)
Marcela forer oss med hjemmelagde pommes frites, og nar vi er hjemme hos henne finnes der kun loff. Jeg bor dessuten sammen med en person som helt serriost bare spiser rent fett og sukker. Komfyren var, og gulvet rundt, er blitt en dam av fett. Jeg torker og torker. Adrian torker aldri, men fortsetter derimot a steke sine ting (jeg vet jammen ikke hva det er for noe alt sammen)i helt ville mengder olje. Han spiser sote kjeks til frokost, om han spiser frokost i det hele tatt. Nar det er duket for kveld forer han sjokkis og pottis og brus hver eneste dag, uten unntak. Dette far meg til a avreagere med a nesten demonstrativt spise masse frukt og gronnsaker. Samtidig er et alltid sjokkis i kjokkenskapet. Jeg skal altsa ikke skryte pa meg a vaere noen ekspert hva kosthold angar, men selv jeg som normalt drar pa SATS for a fore boller, skjonner at det ikke kan vaere sunt i lengden a holde pa slik.
Derfor har jeg tatt konsekvensen. Skal man spise kalorier, far man sorge for a brenne noen ogsa. Jeg har meldt meg inn pa treningsstudio. Jeg har provd a fa med meg Adrian ogsa. Han er ikke videre interessert.
Energy Life heter stedet som skal sorge for at jeg fortsatt far pa meg klaerne nar semesteret er over i desember. Det koster meg omtrent halvparten av det SATS koster i maneden, og mer en det er det heller ikke verd, synes jeg. Treningsapparatene stammer nok fra sent atti-, tidlig nittitall, og baerer preg av a ha blitt brukt endel. Men det stopper ikke store menn med musker i a lofte, og det er minst like fullt av dem her som pa SATS, og for savidt ogsa Haralds gym, som jeg provde a gjore litt harselas med her i min overskrift. Selve treningsstudioet er i seg selv ikke videre unikt. Men da jeg valgte a delta pa en spinningtime her om dagen, oppdaget jeg at selv et treningsstudio kan by pa kulturforskjeller.
Onsdag, klokka 20.00; spinning med JONY. Jeg hadde sikret meg plass pa forhand. Muligens noe ivrig der, da jeg var forst pa listen idet han foretok et opprop av alle de deltagende pa kveldens time. Syklene var annerledes, jeg vil si gammeldagse, og det var ingen vits med spinningssko. Her var det bare a spenne de ovale skoene fast, og trakke i vei. Jeg satt og jobbet med a komme meg til rette pa sykkelen, og tittet meg samtidig litt rundt. Pa veggene hang det gode, gamle diskolys. Omtrent slike vi hadde pa juniorklubben i sin tid. "Goyalt" tenkte jeg, "men hvorfor har de det? De har vel ikke tenkt til a bruke de under timen?" JONY hadde definitivt tenkt til det. Han skrudde av alt annet lys, og satte i a sykle. Oppvarming var slik jeg forstod det ikke en greie. JONY trakket rett pa, og sorget for a justere diskolysene etter takten i musikken, mens han ropte det han var kar om inn i mikrofonen han kjekt og greit hadde plasert foran sykkelen sin, pa et mikrofonstativ. "EEESO ES, ASI, ESO ES!" Jeg forstod ikke alt som ble ropt, og disse lysene var noe masete a forholde seg til. Lite ante jeg om at verre skulle det bli.
Torsdag, klokka 21.00; spinning med FELIPE. FELIPE var en toffas. Torkle rundt hodet hadde han, og valgte dessuten a bruke en mikrofon av den sorten de har pa SATS - altsa en mindre, en slik man har pa hodet. Toffasen FELIPE syntes ikke det var nok med fem diskolys i forskjellige farger. I hans time matte det apenbart sterkere saker til. Derfor fant han fram et strobelys. Javissst, et strobelys. Et slikt som fremkaller epileptiske anfall. Dette hang han opp pa veggen bak seg, og trakket i vei, mens han ivrig justerte lyset til rytmen i musikken. Jeg prover virkelig a se ting med kulturrelativistiske briller, men jeg nekter, NEKTER a tro at det kan vaere bra for kropp og sinn a sykle det remmer og toy holder til epilepsifremkallende festlys. Jeg provde a lukke oynene. Det blinket like ivrig under oyelokkene. Jeg provde a konsentrere meg om syklingen i stedet. Jeg klarte det til en tilfredstillende grad - svett ble jeg, og ganske andpusten, men det var ikke en "CyclingIntervall" pa SATS Majorstua.
Energy Life far altsa duge frem til desmeber. Det var goy, for igar dristet jeg meg opp i andre etasjen for a se hva som var der. Der var det en stor sal hvor de hadde noe sann corebodypump-opplegg-time. Det var bare damer som deltok pa timen, og tilfeldigvis, det ma nok ha vaert helt tilfeldig, hadde alle karene som forst var nede i salen og loftet stal og jern funnet det for godt at det visst var pa tide a toye litt oppe i andre etasje, akkurat da den timen begynte.
Det beste med Energy Life er at det er sa naerme skolen. Jeg har ingen unnskyldning - det er nok av empanadas og completos a rydde vekk - HEPPHEPP hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeepp!
mandag 9. august 2010
SniwBIRD
selv om snoen ikke ligger tjukk her i Temuco, finnes det muligheter for vintersportaktiviteter ikke mange timene unna. I helgen pakket Adrian, Gonzalo, som er koordinatoren for utvekslingsstudenter pa skolen, og undertegnede sin sekk for a oppleve litt sno. Vi satte oss pa en buss. Etter omlag to timer, to timer jeg forovrig brukte pa a sove med hodet hengende og slengende til alle kanter, ankom vi Pucon - en landsby som anses for a vaere hjertet for aktivieteter for den som liker litt god, gammeldags fart og spenning, skulle man engang finne det for godt a befinne seg i Chile.
Selve turen skal jeg ikke fortelle sa mye om. Den var for mitt vedkommende heller kjedelig, da det apenbart hersker en oppfatning mellom Gonzalo og Adrian om at jeg ikke skjonner noe spansk overhodet. Dette resulterer i at de sitter og snakker veldig iherdig seg imellom, uten engang a lofte et oyenbryn for a se pa meg, enda jeg stirrer dem sa hardt midt i pupillen jeg bare orker. Dette pa tross av at jeg normalt skjonner nesten alt de snakker om, kanskje med unntak av nar de kommer med sanne teite kjaereste-spoker. De skjonner jeg helt pa ordentlig ikke noen ganger, andre ganger later jeg bare som, fordi jeg ikke synes det er noe morsomt.
Fornoyd er jeg, og fornoyd blir jeg. Solen skinte og snoen blinket, snowboardkjorerne var akkurat sa fete som hjemme, de sma barna som fyrer los alt de er gode for rett ned bakken var pa plass, sikkerhetsvaktene snakket i sine walkie-talkies, polsene de grillet midt i bakken luktet godt, og smakte om mulig enda bedre, jeg var aldri kjempekald og jeg har fatt frisk farge i ansiktet.
Na ma jeg faktisk avslutte. Jeg sitter i stua. Adrian har sovnet pa sin faste plass i sofaen, og han snorker sa fryktelig forferdelig. Det er rett og slett sa irriterende a hore pa at jeg ikke orker a sitte her mer. Jeg ma dessuten sove selv. Hvile denne halsen min som ikke skjonner hva den er blitt utsatt for, og gjore meg klar til nny dyst i morgen. Jeg har besluttet at det herved er slutt pa feien - det iskalde biblioteket pa skolen skal laere seg a kjenne meg, Hilde SMUKKESTAD! Jeg har kjopt meg en ullgenser, og foler at jeg stiller forberedt...
fredag 6. august 2010
Annerledesland
Karaoke: Asia er nok forsatt kontinentet som innehar forsteplassen pa karaokefronten. Men Chile tar opp kampen, slik jeg ser det. Nar jeg tenker meg om, opplevde Siri og jeg at karaoke var en udodelig hit da vi var i Chile forrige gang, og det pa tross at vi savidt hadde krysset grensen fra Peru. Og en udodelig hit er det fortsatt. Dette er ikke er en greie i de andre landene i Sor-Amerika. I alle fall ikke slik som her. I den overste etasjen pa de forskjellige kjopesentrene er det nesten uten unnak en spiseplass (terraza de comida). Her kan man velge seg den rask-mat typen man er hypp pa, og siden sla seg ned i et fellesomrade. Og det er i dette omradet karaoke utoves. En scene og en skjerm - og fritt fram for a synge for hvem som helst. Pa scenen der vi var og bevitnet fenomenet, satt en mann og spilte sanger, og oppfordret folk til a sla seg los med den stemmen man hadde. Jeg syntes det var evig festlig a tenke pa at han som satt oppa podiet og overtalte folk til a driste seg til a synge en sang for en skarve kinobillett hadde dette som fast jobb. Der sitter han, hele dagen, foran den store skjermen, og synger og synger:)
Spill: de er glade i spill. Rett ved kaken vaer ligger det et stort kasino. Der spiller de flere former for poker jeg tror jeg aldri har sett, og de har et hav av forskjellige spillmaskiner. De har forovrig bare forskjellige navn, ellers fungerer de pafallende likt. Adrian og jeg provde oss. Vi vant litt, og tapte litt. Ellers har de fotballspill av den eldre sorten, slike med fotballspillere pa pinner, som var svaert populaert pa attitallet. Og plasseringen av spillmaskiner er, som bildet viser, ikke sa viktig - ute eller inne spiller ingen rolle.
torsdag 5. august 2010
Smigun smoeg til skolen
Pa en annen side var jeg fornoyd med at ting skulle begynne a skje, sa det hele artet seg nok ikke sa morkt som det kan virke i det foregaende avsnitt. Jeg ble riktignok litt oppgitt da jeg kom til skolen, og det viste seg at den forste timen var avlyst. Hvorfor, vites ikke, og jeg lurte litt pa hvorfor ingen hadde valgt a informere meg om det. Det rareste var nok imidlertid at dette virket vanlig. Skal jeg tro disse menneskene som hjelper oss, pa et kontor de kaller DAE, hadde akkurat tilsvarende skjedd med en tysk utvekslingsstudent, sa de var ikke en millimeter overrasket. Jeg var litt overrasket, men jeg rakk a drikke kaffe med Marcela, og sende en mail av det mer viktige slaget til HiO.
Etter a ha tomt to kopper kaffe, var jeg klar for min forste time. Jeg matte humre litt for meg selv. Man foler seg plutselig sa liten igjen - man kjenner ingen, og alt er nytt. Det var imidlertid ikke noe a bekymre seg over at jeg ikke kjente noen, for der var ingen andre studenter. Jeg kom til et bitte lite klasserom, der laereren satt i ensom majestet. Det var visst vanlig det ogsa, at folk ikke kom den forste dagen. I dette tilfellet var det snakk om "hun" - vi er to studenter i det faget. Jeg vet imidlertid ikke om jeg skal fortsette. Ryktet vil ha det til at det er kjedelig. En fordel ved a vaere utvekslingsstudent er at man kan hoppe rundt og velge de fagene man er hypp pa. Jeg er med andre ord midt i en utvelgesesprosess. Den skal paga omtrent en uke. I lopet av denne uka gar jeg i de klassene som virker interessante, og til slutt, nettopp, velger jeg!
Jeg fortsatte utvelgelsesprosessen senere pa ettermiddagen, etter a ha blitt med Marcela pa en heseblesende runde i sentrum for a bytte en jakke. Jeg rundet av runden med en bedre lunsj, foer jeg dristet meg inn i klasserommet der de hadde "fotografi". Der var det om ikke annet flere studenter, men det var noe av det samme opplegget der. Halvparten kom ramlende inn etter en halvtime, og jeg tror det manglet flere studenter. Ikke det at storrelsen pa klassene plager meg. Nar vi er sa fa, drister jeg meg til og med til a apne kjeften, noe jeg normalt prover a unnga nar det er store grupper - jeg snakker darligere spansk enn en inder pa et Peppes-kjokken snakker norsk. Slik foler jeg det i alle fall. Fotografilaereren syntes apenbart det var festlig at jeg ikke forstod alt han sa. Jeg synes imidlertid at jeg FORSTAR det meste (mer enn en inder pa et Peppes-kjokken forstar norsk...), og etter noe grunnleggende foto-teori skulle vi tegne.
TEGNE! Jeg har ikke tegnet siden bareskolen. Det har jeg forresten. Jeg er visst litt kjapp i vendingen av og til. Jeg har tegnet pa Ullevalsveien skole i den senere tid. Ullevalsveien skole er min mors arbeidsplass, der jeg stilller som vikar nar det passer seg slik. Der tegner vi og leker med lego. Elevene her er unger med forholdsvis lavt konsentrasjonsniva, og dermed er jeg ofte den mest ivrige tegneren og legobyggeren. Uansett, igjen fikk jeg muligheten til a tegne. Jeg var nok darligst i klassen, men jeg tegnet en flaske og en bok og en hengelas, og jeg var igrunnen temmelig fornoyd. Jeg haper imidlertid vi skal ta mer bilder med kamera i fremtiden, enn a tegne.
Slik forlop altsa min forste dag ved Universidad Mayor, Temuco. Jeg merker at spraket blir min storste utfordring. Det ma kunne sies a passe meg godt at de er slepphendte pa tiden. De har bedre kaffe i kantina en pa Hogskolen, og den er dessuten billigere. Jeg er lei av a forklare at jeg ikke vil ha sukker i kaffen. Vi har vaert i Universidad Mayors egen avis, og det bare fordi vi er utvekslingsstudenter. Man kan lese innlegget her: www.umayortemuco.cl/um/ (det er en link nesten nederst pa siden)
For de som lurer pa hvem Marcela er, er hun sekreteaeren pa dette DAE-kontoret. Hun er veldig grei, og tar seg av alle utvekslingsstudentene som om de var hennes egne barn. Hun er virkelig en bra person, og vel verdt a drikke kaffe med, skulle de finne det for godt a avlyse timer i hytt og pine.